Zo werken we samen

Direct van pijnpunt naar processen

Vraagstuk

Achter elk project zit een vraag. Soms helder omschreven, soms nog zoekend. Wat ze allemaal gemeen hebben: het zijn vraagstukken die niet met een standaardoplossing zijn op te lossen. Bedrijven die bij ons aankloppen, merken dat ze vastlopen - niet door gebrek aan inzet of kennis, maar omdat hun processen niet langer meebewegen met de groei van de organisatie. Omdat alles afhankelijk is geworden van mensen, lijstjes en losse tools. En dat begint te wringen. Ons werk begint precies daar: waar het knelt.

Team

We werken met een vast team van business consultants, ontwerpers en developers. Mensen die niet alleen technisch sterk zijn, maar ook snappen hoe het is om verantwoordelijkheid te dragen binnen een organisatie. We stellen kritische vragen, maar luisteren vooral goed. Want hoe beter wij jullie processen begrijpen, hoe slimmer de oplossing wordt.

Dit is ons team

Onze aanpak

We geloven dat je pas kunt verbeteren, als je eerst begrijpt waar het écht schuurt. Daarom werken we bij projecten vanuit een aanpak met zeven stappen. Die aanpakt helpt om de juiste oplossing te kiezen, en die vervolgens ook echt te laten werken in de praktijk.

1. Pijn bepalen

We starten niet met bouwen, maar met begrijpen. In deze stap brengen we samen met de opdrachtgever de échte pijn boven tafel. Dat doen we door scherp te luisteren, door te vragen en zichtbaar te maken waar het wringt. Door te begrijpen waar in de huidige processen het echte pijnpunt zit, weet je ook exact wat er aangepakt moet worden.

2. Diagnose stellen

Zodra we de pijn herkennen, doen we een grondige analyse van de huidige bedrijfsprocessen. We doen dit samen met de kennishouders in de organisatie. We zoeken de oorzaak achter de pijn en vertalen die naar concrete inzichten.

We zetten hiervoor onze producten in:

-> Business Process Mapping

-> Architectuurscan

3. Strategie voor de oplossing

Op basis van de diagnose bepalen we de best passende oplossingsrichting. Daarbij houden we rekening met wat technisch haalbaar is, wat de organisatie aankan en wat de meeste impact levert. We laten zien hoe deze oplossing bijdraagt aan de grotere ambities van de organisatie en schetsen het toekomstbeeld. Dit is waar we visie omzetten in richting.

4. Resources bepalen

Op basis van de diagnose bepalen we de best passende oplossingsrichting. Daarbij houden we rekening met wat technisch haalbaar is, wat de organisatie aankan en wat de meeste impact levert. We laten zien hoe deze oplossing bijdraagt aan de grotere ambities van de organisatie en schetsen het toekomstbeeld. Dit is waar we visie omzetten in richting.

5. Plan voor oplossing

Hier concretiseren we de strategie in een praktisch uitvoeringsplan. Denk aan roadmap, deelprojecten, sprints, koppelingen en mijlpalen. Dit plan stemmen we af met alle stakeholders, zodat iedereen weet wat er gaat gebeuren en wat het van hen vraagt.

6. Realisatie

Nu begint het bouwen. We vertalen het plan naar een werkende digitale webapplicatie: jouw bedrijfsapplicatie die de kennis van jouw organisatie heeft geborgd in de werkprocessen. Geïntegreerd met andere software systemen in je organisatie. We bouwen niet voor de show, maar om werk echt slimmer te maken. Daarbij zorgen we dat er onderweg ruimte blijft voor bijsturen waar nodig.

7. Inbedding in de organisatie

Een oplossing is pas waardevol als deze gedragen wordt door de mensen die er mee moeten werken. Daarom zorgen we voor borging in de organisatie. Hoe we dit doen, is afhankelijk van de impact en dus digitale transformatie die er plaats vindt. Dat kan bijvoorbeeld via training van de collega's, ondersteuning van key users, optimalisatierondes met input vanuit de gebruikers of heldere procesdocumentatie.

Oriëntatiekit

Een goede samenwerking begint met duidelijke verwachtingen. Op de website kunnen we daar maar een deel van laten zien - terwijl juist in de praktijk moet blijken dat het klopt. Daarom hebben we een opdrachtgevers oriëntatiekit samengesteld. Daarin vind je precies hoe we werken: van onboarding tot facturatie, van compliance tot communicatie. Zo weet je vooraf waar je aan toe bent. Wel zo prettig, voor beide kanten.

Even sparren?

Herken je dat er iets moet gebeuren in je organisatie - maar je niet precies weet waar je kunt beginnen?

Misschien loop je al langer rond met de gedachte dat processen slimmer kunnen. Of zie je steeds vaker dat belangrijke kennis vertrekt zodra een medewerker vertrekt.

Laten we dan gewoon eens sparren. Geen verkooppraatje, gewoon een open gesprek over wat je tegenkomt, en wat er mogelijk is. Soms helpt het al om even hardop te denken met iemand die jouw uitdagingen herkent.

Dat kan via:

Een berichtje

Een belletje

Een mailtje

Maikel